Hordótörténelem
Már az ókori Görögországban is készítettek fahordókat a bor tárolására, szállítására, érlelésére. A dongából készült faedények feltalálása Speussippus görög filozófus nevéhez fűződik i.e. 300-ból. A fából készült hordók kiszorították az addig használt kerámia edényeket, és így több mint 2000 év után is életünk részei a kádárok által gyártott hordók és dézsák.
Alapanyag
A hordógyártás fő alapanyaga a kocsánytalan tölgy (Quercus petrea), amelynek a termőhelye Magyarország északi, 800 m feletti része. Emellett készítenek még hordót akácból, eperből, bükkből, szelídgesztenyéből és gyümölcsfából is.
A tölgy rönkök kiválasztásánál fő szempont, hogy a fa egyenes szálú, sűrűszövetű, göcs- és betegségmentes, lehetőleg nagy átmérőjű, központos legyen.
Feldolgozás, előkészítés
A kiválogatott rönköket láncfűrésszel a kívánt hosszra vágjuk, hasítjuk, fűrészeljük, máglyába rakjuk és szabadlevegőn „kíméletesen” szárítjuk, miközben az eső kimossa belőle a nem kívánt anyagokat. Az idő múlásával, 1-2 év alatt a faanyag nedvességtartalma kiegyenlítődik, a levegő nedvességtartalmával, ezt nevezzük légszáraz faanyagnak, ennek értéke ca.12%.
Késztermék gyártás
A légszáraz dongafát válogatjuk, hosszát levágjuk, belsejét kifűrészeljük „belezzük”, éleit gyaluljuk „fúgoljuk” és az elkészült alkatrészekből felállítjuk a hordót.
Az elkészült hordópalástot saját hulladékából „kitüzeljük” vagyis meghajlítjuk a dongákat. Ha a két vége már egyforma, akkor következik a pörkölés, ami lehet „light” gyenge, „medium” közepes „medium plus” közepesen erős és „heavy” erős jellegű. A pörkölés erősségével arányosan hatol be a bor a fa szálai közzé és oldja ki a benne lévő kémiai anyagokat. Ezért van az, hogy az értékes borokat fahordóban érlelik, így alakítják ki igény szerint a borok íz világát.
Az elkészült hordópalást végét megmunkáljuk, kialakítjuk a feneket befogadó nútot a „csínt”, és elkészítjük a töltő és leeresztő furatot.
Ezután a csínba bemérjük a már összeállított fenéklapot, kör alakúra fűrészeljük, vastagságát lemarjuk és helyére helyezzük „befenekeljük” a hordót.
A végső megmunkálás az esztergálás, csiszolás a horganyzott abroncsok elkészítése.
Szállítás előtt minden hordót egyenként csomagolunk, hogy ne sérüljön.

Az általunk leggyakrabban gyártott hordók méretei
Űrtartalom |
Fej átmérő |
Has átmérő |
Magasság |
5 liter |
21cm |
26cm |
26cm |
10 liter |
26cm |
32cm |
32cm |
20 liter |
30cm |
35cm |
35cm |
30 liter |
36cm |
42cm |
42cm |
50 liter |
42cm |
50cm |
50cm |
80 liter |
46cm |
56cm |
56cm |
100 liter |
52cm |
60cm |
60cm |
150 liter |
56cm |
66cm |
66cm |
200 liter |
62cm |
72cm |
72cm |
250 liter |
66cm |
76cm |
76cm |
300 liter |
72cm |
82cm |
82cm |
500 liter |
86cm |
98cm |
98cm |
225 liter barrique |
56cm |
69cm |
98cm |
300 liter barrique |
64cm |
80cm |
98cm |
|